Canyoning

Slovensko – česká kaňoningová expedícia úspešne prešla ďalší z najťažších kaňonov sveta Bras Magasin

Dňa 5. januára 2015 sa po 40-tich hodinách náročného prestupu podarilo tímu slovenských a českých kaňonárov absolvovať prechod obávaného kaňonu Bras Magasin na ostrove Reunion. S prevýšením 1200 metrov patrí kaňon k desiatke najkrajších, ale zároveň najnáročnejším kaňonov sveta. Prechod kaňonu je možný len za ideálnych klimatických podmienok a trvá najmenej dva dni vrátane bivaku priamo v stenách kaňonu. Ročne sa tento fenomén medzi kaňonmi podarí prejsť iba jednej až dvom výpravám.
19. 1. 2015

Palo sa spúšťa do útrob kaňonu. 100 metrov pod ním je rieka Bras Rouge (foto: Pavol Barabáš)

„Bras Magasin to sú strmé steny obrastené zelenou vegetáciou a stovky metrov vysoké vodopády. Všetko je šmykľavé, mokré, nebezpečné a zároveň neskutočne krásne. Výstup rovnakou cestou naspäť absolútne nemožný. Z kaňonu nie je možné utiecť. Prudký dážď  hore na planine môže nahnať do kaňonu, obrovské množstvo vody, ktorá zmätie všetko, čo jej stojí v ceste,“ hovorí o kaňone známy český kaňonár i jaskyniar Oldřich Štos.

Pre expertov kaňoningu je Bras Magasin jedným z najväčších lákadiel planéty. Odvahu spustiť sa do jeho útrob našlo len niekoľko desiatok odvážlivcov. Skupina piatich kaňonárov v zložení Miroslav Dušek (SR), Oldřich Štos (ČR), Jaroslav Holeček (ČR), Tomáš Lukačovič (SR) a dokumentarista Pavol Barabáš (SR) sa začala presekávať hustou džungľou v nedeľu  4.januára o 6:00. Postup k prvej kaskáde trval celých 5 hodín a ukázal sa ako mimoriadne problematický.

„Džungľa bola tak hustá, že k prvému zlaneniu sme sa takmer celý čas plazili v bahne pod nízkym porastom miestami po kolená v močiari s ťažkými batohmi. Na ramenách sme niesli každý 35 až 40 kg lán a ostatnej techniky. Bol to naozaj náročný úvod prechodu,“ dopĺňa známy kaňoningový vodca Miroslav Dušek


Pod nami začína 220 metrový vodopád (foto: Pavol Barabáš)

Členov expedičného tímu prekvapilo aj počasie, ktoré je pre prechod kaňonov kľúčovou záležitosťou. Predpoveď hovorila o troch dňoch bez zrážok, realita však bola celkom iná. „50 percent času nám žiaľ pršalo a to najmä v noci počas bivaku. Z hodín, ktoré mali slúžiť na odpočinok sme venovali budovaniu odvodňovacích kanálov  v rozmočenej pôde. Najviac nás ale trápilo, aká bude situácia v kaňone, keďže voda stále viac a viac stúpala,“ dodáva ďalší člen expedície Jaroslav Holeček.

„Vďaka daždivému počasiu bolo v kaňone všetko veľmi šmykľavé. Museli sme dávať pozor, aby nedošlo k zraneniu, čo by malo fatálne následky. Postupne pribúdali prítoky a my sme sa obávali aká vodnatá bude rieka Bras Cabot, ktorú sme mali dosiahnuť po tridsiatich hodinách náročného vertiklálneho zostupu. A rieka si pre nás pripravila dlhé plavecké úseky, nebezpečné sifóny, vodnaté tobogány, divoké preje, skoky a opäť šmykľavé kamene. To všetko za doprovodu tropického dažďa.“ dopĺňa rozprávanie Miroslav Dušek.


100 metrové zlaňovanie do kaňonu (foto: Pavol Barabáš)

Guru reunionského kaňoningu  Emeric Boucheron, ktorý otvoril najvyhlásenejšie kaňony na ostrove, hodnotí Bras Magasin ako fyzicky a psychicky najnáročnější kaňon na ostrove považovanom za svetový raj kaňoningu. Bola to výzva aj pre Pavla Barabáša, ktorý v minulosti o kaňoningu na ostrove Reunion nakrútil dokument Trou de Fer – Železná diera.

„Keď sme prechádzali v roku 2010 kaňon True de Fer, tak som si počas prechodu hovorill, že ak sa nám ho podarí prejsť, tak už nikdy do takého kaňonu nepôjdem. Ale v človeku ostanú úžasné silné zážitky, neskutočné splynutie s prírodou a na obavy časom zabudne. Keď som však  teraz stál na okraji Bras Magasin  a pozeral sa do útrob kaňonu s 30timi komplikovanými  zlaneniami, vysokými aj 100 metrov, mal som zmiešané pocity. Pýtal som sa, či je vôbec možné v tak klimaticky náročnom prostredí, niečo nafilmovať. Bohužial to v tomto vodnatom prostredí  kamera a ani fotoaparát nakoniec nezvládli,“ hovorí Pavol Barabáš.


Čaká nás 30 zlanení, niektoré aj s dľžkou 100 metrov (foto: Pavol Barabáš)

Najmladším účastníkom výpravy bol 26 ročný Tomáš Lukačovič, ktorý má bohaté skúsenosti na divokej vode ako kajakár a inštruktor raftingu. „Na kaňon sme boli perfektne pripravení po všetkých stránkach, technicky aj kondične. Bras Magasin bol však extrémne náročný najmä psychicky. Pripravoval nám nové prekážky a prekvapenia. Dobrou spoluprácou v tíme, v ktorom má každý svoju úlohu a plní ju na 100 percent sme však dokázali udržať psychickú pohodu aj s vedomím, že to čo nás čaká nebude ľahké. Bras Magasin nám svoj prechod vôbec neuľahčoval, ale verím, že všetci sme si to napriek tomu perfektne užili,“ uzatvára Tomáš Lukačovič.

Prestup kaňonom Bras Magasin je historicky prvým prestupom Slovákov a Čechov. Tím sa na ostrove Reunion pripravuje na obtiažny projekt v Nepále plánovaný na jar roku 2016. Sledovať ho môžete na chamje2016.blogspot.com

Zdroj: http://chamje2016.blogspot.com

19. 1. 2015
Štítky Canyoning

Zpět na přehled

Nahoru