Kola, BMX, MTB

BikeFest 2016

Bikefest v Kálnici sa stal natoľko ikonickou akciou že sa s kamarátmi nedohaduje kto a či ide, tu sa jednoducho všetci stretnete. Tento rok sa tradičný posledný májový víkend konal už 6. ročník tejto absolútne najväčšej slovenskej mountainbikovej akcie…
19. 7. 2016

Bikefest v Kálnici sa stal natoľko ikonickou akciou že sa s kamarátmi nedohaduje kto a či ide, tu sa jednoducho všetci stretnete. Tento rok sa tradičný posledný májový víkend konal už 6. ročník tejto absolútne najväčšej slovenskej mountainbikovej akcie roka. Tomu čo sa odohráva v Kálnici sa u nás nič nevyrovná či už ponukou testovacích bikov, množstvom súťažných disciplín, sprievodných podujatí pre deti či dospelých. Každý, kto si hovorí biker si tu nájde svoje.

Zúčastnil som sa zatiaľ všetkých ročníkov bikefestu a to aj ako pretekár, divák, vystavovateľ. Musím povedať, že organizátori každoročne odvádzajú nevídanú prácu a nasadenú latku kvality každoročne zvyšujú.

A aký bol tohtoročný Bikefest v Kálnici? Konal sa 27.-29.5.2016. Bol zas o niečo väčší ako ten predošlý. Viac ľudí, viac bikov, viac závodov. 400 testovacích bicyklov, 50 vystavovateľov, množstvo sprievodných podujatí, detská zóna. Strážená úschovňa bicyklov, výborné pivko, žiadne vstupné, kemping pre účastníkov. Preteky Freeride Mountain Bike World Tour s bronzovým statusom, dual pumptrack, xc eliminator, enduro, xc výšľap, airbeg, dualslalom, maratón, downhill.

Prize money v hodnote 1800 eur a nabité štartovné listiny.

Celý festival fungoval naprosto bezchybne. Všetky preteky boli organizované na vysokej úrovni a nevšimol som si žiadneho vážnejšieho organizačného zaváhania. Skvelý diváci a teplé slnečné počasie len dotvorili pohodovú atmosféru festivalu. V expo zóne sa pohybovalo množstvo ludí, ktorý mohli testovať skutočné skvosty. Nechýbala tu žiadna významnejšia biková firma. Systém výpožičiek majú organizátori dokonale zmáknutý, v tomto smere musím festival zas len vychváliť.

Samozrejme sú aj na tomto podujatí věci, ktoré by si zaslúžili zlepšenie a posun kupredu. Mne osobne nesedí štýl hudby (prevláda elektronická hudba) a večerný program. Je to môj subjektívny názor nakoľko obľubujem gitarovú hudbu. Prestriedanie hudobných žánrov by ale bolo asi len k prospechu veci. Čo ale jednoznačne vyžaduje zlepšenie, je hygiena na festivale. Množsvto toaliet, spŕch a umyvadiel by som určite zvýšil a taktiež starostlivosť o tieto zariadenia. Ako ale poznám organizátorov a ich snahu každoročne posunúť úroveň festivalu, dočkáme sa aj vychytania týchto posledných festyvalových múch.

Záver je jednoznačný: v našej krajine absolútne bezkonkurenčná akcia. Každý, kto má v žilách krv bikera, sa už teras nevie dočkať ďaľšieho ročníku...

Autor: Peter Jež

A nyní ještě krátký výsledkový servis z hlavních závodů víkendu:

Trať maratonu dlouhou 49km ovládl český biker Marek Rauchfuss z Kellys Bike Ranch Teamu, XC extrémní výšlap po sjezdovce vyhrál jeho týmový kolega Michal Bubílek.

Zajímavá bitva se odehrála na trati Enduro Race, kde první 4 borce dělilo v cíli 17 vteřin. Prvenství získal Jan Javorník z Bikestriku před slovenským riderem ze Specialized týmu Maťejem Vitkem a Jiřím Šimarou. V kategorii žen stanula na nejvyšším stupni Andrea Hilcerová, pod ní pak Jana Horáková a Dominika Durčáková.

Noční Dual slalom reportoval pořadatel Biker.sk:

Prach na dual slalome? Neverím..! Nočný dual slalom prekonal očakávania a posunul hranice. Tento rok totiž po prvý krát pretekali chalani na absolútne suchej, prašnej trati. To malo za následok nevídanú divácku kulisu - od prvých metrov trate, až po cieľ bola trať obsypaná divákmi, ktorí si celé zápolenie nenormálne užívali. Najmä partia okolo fešáka navlečeného do sobieho munďúru s prezývkou El Diablo, povzbudzovala tak, že dnes nemá ani jeden z nich hlas (podľa všetkého). Okrem toho, že vyšlo počasie a divácka účasť prekonala všetky rekordy celkovú atmosféru by mohol závidieť akýkoľvek pretek európskej, či dokonca svetovej úrovne. Toto hecovalo chalanov k nesmierne vyrovnaným jazdám. Supersonické rýchlosti, ktoré títo borci dosahovali medzi skokmi, zákrutami a kolíkmi boli úplne mimo rozumové chápanie bežných smrteľníkov. Ďakujeme jazdcom aj divákom, bol to masaker! Jediná škoda, že tento rok nepretekal spirit of enduro Matej Vitko a nestarnúca dualová legenda Martin Kafka. Na druhej strane domáci Majo Dovina zajazdil brutálny tretí flek, čím potešil všetkých domácich fanúšikov.

1. Hannes Slavik (AUT)
2. Ondřej Štepánek (CZE)
3. Marián Dovina (SVK)
4. Ondrej Bene (SVK)

DH závod okomentoval Biker.sk:

Kráľovská MTB disciplína uzatvorila tohoročný BikeFest! Krátka, rýchla a prašná - taká bola DH trať na downhille v Kálnici, takže na chyby (a ich prípadnú korekciu) nebolo miesto. Aj preteky v tejto disciplíne priniesli zaujímavé výsledky. Najrýchlejším borcom bol totiž junior Filip Zeman, ktorý (logicky) vyhral nielen svoju kategóriu, ale ukázal aj eliťákom, či mastrom, že mladí tiež vedia za**bať plyn. Týmto spôsobom si aspoň čiatočne napravil chuť po zbytočnom páde na pumptracku - gratulujeme!

Kompletní výsledky zde na stránkách Sportsoftu.

19. 7. 2016

Zpět na přehled

Nahoru