Nacházíte se zde Úvod » O Adrexu » Média / Press » Tiskové zprávy » Absence opravdových sponzorů v outdoorových sportech

Absence opravdových sponzorů v outdoorových sportech

Outdoorové sporty jsou IN. I tak malý rybník, jako je Česká republika, dokáže v celku slušně uživit řadu firem. Výrobci a prodejci vybavení, specializované cestovní kanceláře, zážitkové agentury...ti všichni se vezou na stále rostoucí vlně popularity outdoorových aktivit. Jsme jednou z mála zemí, kde se funkční oblečení prosadilo i v běžném „provozu“ a občas to na ulicích vypadá jako v základním táboře pod Everestem. Máme špičkové sportovce, kteří na rozdíl od některých masových sportů, dominují ve svých disciplínách i v celosvětovém měřítku.
Absence opravdových sponzorů v outdoorových sportech

Máme nejlepšího skalního lezce na světě, špičkové freedivery, kajakáře, parašutisty... A všechny, mimo skvělé výsledky, spojuje ještě jedna věc, kterou je nedostatek finančních prostředků. Zatímco za bezvýznamné umístění ve fotbale nebo v hokeji se i tak rozdělují statisícové a milionové odměny, za titul mistra světa v některém z outdoorových sportů budete rádi za tričko a pár tisíc na dopravu a ubytování. Čekat peníze od státu nebo svazů, je v tomto případě asi nesmysl. To málo, s čím hospodaří, většinou z velké části „sežere“ samotný chod organizace. Organizátoři akcí, pořadatelé závodů a samotní sportovci jsou tak odkázáni na přízeň či nepřízeň sponzorů.

Sponzoři mimo outdoor

Zkuste se někdy rozhlédnout, kolik nadnárodních firem ve svých reklamách využívá fotky a videa z extrémních sportů. Billboardy a televizní spoty bank, operátorů nebo pojišťoven jsou občas až nesmyslně oživovány záběry z hor, skákajícími base jumpery nebo podvodními obrázky. Logicky by se tedy dalo očekávat, že tyto společnosti mají o outdoor zájem, a že sem tam nějakou tu korunu do zajímavých projektů pustí. Jenže zájem velkých korporací je většinou jen jednostranný, a když už čas od času nějakou tu fotku potřebují, vždy se najde někdo, kdo ji za směšné peníze rád dodá. Jakmile ale přijde řeč na sponzoring, okamžitě se vrací k masovým sportům.

Outdoorové firmy

Nejlogičtější variantou pro organizátory různých akcí, závodů a pro samotné sportovce je tedy obrátit se přímo na oborově blízké firmy. Jak již v úvodu článku zaznělo, není jich u nás zrovna málo, ale poptávka po sponzoringu je obrovská a upřímně, ne vždy oprávněná. O peníze a materiální podporu jsou si totiž stále častěji schopni říct i obyčejní „turisté“ a organizátoři bezvýznamných výletů za vlastním dobrodružstvím. Od outdoorových marketérů se tak ve své podstatě očekává, že dokáží rozlišit hodnotný od méně hodnotného záměru, což ale občas vzhledem k jejich vlastním znalostem z daného sportu nelze očekávat. Řada z nich se tak více soustředí na vlastní mediální výstup z plánované akce, namísto sportovního výkonu.

O přidělení nebo zamítnutí podpory pak nerozhoduje jedinečnost a obtížnost plánovaného projektu, ale PR schopnosti organizátora a žadatele. Předpokládaná sledovanost, tiskové zprávy, reportáže v masových médiích, účast na festivalech... to všechno hraje významnou roli. Nemůžeme se pak divit, že v outdoorových sportech čas od času zazáří hvězda, která ve své podstatě nic neumí. Jen dokáže sama sebe prodat.

Mecenáši a opravdoví srdcaři

Naštěstí ještě stále existují podnikatelé, pro které je vlastní zisk a zviditelnění se až na druhém místě. Povětšinou se jedná o bývalé špičkové sportovce, kterým se podařilo uspět i na poli businessu, nebo o mecenáše v pravém slova smyslu, kteří zkrátka danému záměru fandí a neočekávají od něj žádný konkrétní osobní prospěch. Není jich ale zdaleka tolik, aby dokázali držet celý outdoor nad vodou. I tak jsou to ale právě oni, kterým patří největší dík a hluboká poklona.

Veřejné sbírky a startovací portály

Relativně novou nadějí a velmi zajímavým zdrojem financí mohou být veřejné sbírky, respektive internetové portály, které se na podporu zajímavých projektů specializují. Několik prvních vlaštovek dokázalo, že národ je sportovcům a bláznivým nápadům nakloněn, a že je na ně ochoten přispět i nemalou sumou. Ne náhodou je nejúspěšnějším projektem portálu Startovac.cz projekt s názvem „Trabantem napříč Tichomořím“ a velmi slušně si vedli i čeští freediveři na stránkách Hithit.com, kde sháněli prostředky na účast na „Mistrovství světa týmů v roce 2014“. Nutno ale podotknout, že ani z internetu se nesypou peníze jen tak samy od sebe. I tady nakonec rozhodují prezentační schopnosti žadatele a jeho síla a počet opravdových přátel na sociálních sítích.

Na závěr vzkaz pro sponzory a marketéry

Nepleťte si prosím sponzoring s klasickou reklamou. Pakliže je rozhodujícím faktorem při výběru akcí jejich mediální dosah, nejedná se tak úplně o sponzoring, ale o PR, které vaše firma, nebo firma kterou zastupujete, využívá pro vlastní prezentaci. Za PR se v civilizovaných zemích platí penězi, nikoliv materiálem z vlastní produkce. Zasypat špičkového sportovce vybavením má jediný efekt – přebytek vašich výrobků v bazarech. A to není dvakrát dobrá reklama.

Nezanedbatelná část z vašich marketingových budgetů bohužel mizí v reklamních bannerech na rádoby oborových stránkách, které se pak často až násilně pokoušejí navýšit svoji sledovanost. Tuzemský on-line prostor bohužel v posledních několika letech ovládli lidé, kteří mají ke sportu opravdu daleko, a kterým v outdoorové komunitě většinou nemůže nikdo přijít na jméno. Jejich systematická snaha ale přinesla výsledky a postupně se jim podařilo ovládnout reklamní prostor i na relativně smysluplných webech. Přitom princip je tak jednoduchý : stačí zvolit kontroverzní téma, někoho urazit nebo křivě osočit, a pak už jen čekat, kdy se taková oběť přijde bránit nebo vám jen v diskusi pod článkem sdělit, že jste idiot. Každé kliknutí se počítá a paradoxně sledovanost často bývá jediným faktorem, podle kterého se marketéři rozhodují. Samotný obsah webu, kterým je většinou chaotický pel mel stupidních článků, reklamy a spekulací, už nikdo nezkoumá. Toto jsou, alespoň z mého pohledu, opravdu vyhozené peníze.

Hezky napsáno, sdílím:-) P.
Velký problém je, že právě ti rádoby turisté se naučili natahovat ruku a nabízet "spolupráci", jak tomu říkají. Jejich "spolupráce" znamená dejte nám vybavení, my dáme logo na web. Nestydí se uspořádat si prázdninové líbánky a nazvat to dobrodružnou cestou a žádat vybavení. Obvyklé jsou lezecké závody v sokolovně v horní dolní, kterých se účastní 7 místních lezců. Často se stává, že organizátoři dostanou od známých firem hodnotné ceny pro vítěze, ty nejlepší si nechají pro sebe a k vítězům se dostanou drobnosti. Každá podpora nějaké sportovní akce má jediný efekt - další množství natažených dlaní. To, jaká loga visí na akcích, sledují právě takoví lidé, všímají si kdo pustí korunu a hned píší. Marketér je vlastně filtr žádostí. Když je žádostí několik denně, už to ani nečte. Částečně to ovlivňují i tuzemští výrobci, kteří rozdávají své produkty a říkají tomu sponzoring, aniž by požadovali nějakou zpětnou vazbu. Český outdoor potřebuje profesionálnější přístup jak firem, tak sportovců.
Skvělý článek. Jak z pohledu žadatele, tak i z pohledu sponzora. Z vlastní zkušenosti vím, že hledání sponzorů na cokoliv je velká dřina. A to i proto, že spousta lidí žádá peníze na nesmysly. K.
Pěkně napsané. Souhlasím.