Nacházíte se zde Úvod » O Adrexu » Média / Press » Tiskové zprávy » Extrémní sporty nejsou o jednorázovém zážitku!

Extrémní sporty nejsou o jednorázovém zážitku!

Boom adrenalinových a extrémních zážitků, specializovaných agentur a slevových akcí je snad konečně za námi. Alespoň v to doufáme. V posledních několika letech jakoby se roztrhnul pytel s nabídkami typu 50% sleva na seskok, 2 kurzy za cenu jednoho nebo za nového zájemce 1 místo zadarmo. Tyto reklamní triky možná zapadají do konceptu obchodních řetězců, ale do outdoorových sportů rozhodně nepatří. Extrémní sporty by totiž rozhodně neměly být o jednorázovém zážitku!
Extrémní sporty nejsou o jednorázovém zážitku!

S nárůstem popularity extrémních sportů samozřejmě roste i jejich komerční síla. Otevírají se nové lokality, specializovaná centra, daří se výrobcům a prodejcům vybavení a ruku v ruce s tím narůstá i počet takzvaných zprostředkovatelů adrenalinových zážitků. Po světě takových agentur fungují tisíce a jejich nabídka je rok od roku širší. Právě díky zprostředkovatelům mají šanci ochutnat dříve exotické a nedostupné sporty miliony klientů.

Supermarket s extrémními sporty

Trh s nevšedními zážitky se ale postupem času samozřejmě nasytil a nastala doba tvrdého konkurenčního boje. A bohužel, namísto kvality a individuálního přístupu, se rozhodujícím faktorem při výběru služeb často stávala cena. A zákonitě se měnil i pohled, jak „zákazníci“ extrémní sporty vnímají. Klienti získali pocit, že si mohou zážitky kupovat. Pokud něco kupuji a platím za to, pak očekávám 100% služby. Nezáleží na počasí nebo jiné nepředvídatelné události. Očekávám přesnost, kvalitu a ideálně také zvýhodněnou cenu. Když nejsem spokojen, mohu zboží reklamovat. Za posledních několik let se uskutečnilo neuvěřitelné množství tandemových seskoků, kurzů potápění, lezeckých výletů, letů balónem a dalších nevšedních akcí, ze kterých se ale postupem času začala vytrácet původní hloubka a myšlenka. Z koníčků a zážitků na celý život se staly jednodenní dobrodružné výlety a splněné úkoly v diáři.

Ochutnat neznamená začít...

Vinu ale nesvalujme jen na zážitkové agentury a rostoucí komerci. Nemám význam jen pateticky vzpomínat na časy dávno minulé, kdy se na první seskok nebo ponor čekalo i několik měsíců. Kdy jste ve skalách potkali jen dobré přátele a se snowboardem si užívali zvědavé pohledy „obyčejných“ lyžařů. Doba se změnila, uspěchaná společnost již není ochotna na nic čekat, věci chceme hned.  Nicméně extrémní a outdoorové sporty jsou právě tím místem, kam většina z nás od hektické společnosti utíká. Kontakt s přírodou a hledání vlastních limitů nás vrací oběma nohama zpátky na zem a do života přináší pokoru a nadhled nad všedními starostmi.

Díky medializaci výkonů vrcholových extrémních sportovců je mezi lidmi velká touha něco podobného vyzkoušet na vlastní kůži. Ochutnat pocit volného pádu, nahlédnout pod vodní hladinu nebo zažít dobrodružství ve vysokých horách. Stejně jako z vás ale nedělá první doušek vína zkušeného vinaře, ani ochutnávka extrémních sportů by neměla být prezentována jako plnohodnotný zážitek. Je to opravdu jen malá ukázka toho, co daný sport nebo aktivita nabízí a jakým směrem mohu případně pokračovat.

Tuto práci samozřejmě nemůžeme čekat od zaměstnanců zážitkových agentur, pro které jsou naše sporty opravdu jen komerčním produktem. Tato práce je na nás – potápěčích, lezcích, parašutistech... Zachovejme extrémním sportům nádech dobrodružství, originality a jisté dávky nedostupnosti. Nenechme se strhnout snahou o co nejvyšší počet klientů a přestaňme se lidem podbízet. Nepodrážejme ceny, neslevujme, nevymýšlejme akce... Naše sporty jsou natolik přitažlivé, že si své zákazníky zcela jistě najdou. Pakliže se někdo rozhodne v daném sportu pokračovat, naveďte jej na správnou cestu. Naučte jej pokoře a trpělivosti, díky které budou moci ze svých zážitků na zemi, ve vodě i ve vzduchu čerpat celý život.

Poznej zemi, vodu a vzduch...

Na Adrex.com žádné služby nezprostředkováváme a neživí nás ani inzerce outdoorových firem. Projekt Adrex.com se od začátku soustředí na pravou podstatu extrémních a outdoorových sportů, kterou bychom rádi prezentovali široké veřejnosti. Naše sporty vnímáme jako bezednou studnu, ze které můžeme čerpat neuvěřitelné množství zkušeností, které nám pak pomáhají v běžném životě. Extrémní sporty jsou o pobytu v přírodě, o přátelství, o respektu, nikoliv o nabubřelých akcích, adrenalinu a rádoby celebritách. Naučme to všechny, co chtějí některý z outdoorových sportů vyzkoušet. Naučme je pokorně poznávat zemi, vodu a vzduch...

Skvělý článek, škoda že si ho přečtou většinou jen lidi, co jsou si toho vědomi. Kdo chce začít s nějakým sportem, nepotřebuje k tomu agenturu a cestu si vždycky najde. A cena určitě nebude rozhodující.