Horolezectví

Expedice Ski Cordillera 2006

11. Mája 2006 sa partia mladých slovenských a rakúskych skialpinistov vydá do hôr Južnej Ameriky, aby tu vystúpili a zlyžovali niekoľko zaujímavých šesťtisícových vrcholov.
10. 5. 2006

Cieľom bude nie len vystúpiť a zlyžovať vulkány v pohorí Cordillera Occidental, ale aj preskúmať málo prebádané východné zrázy pohoria Cordillera Apalobamba a zoznámiť sa so vzdialenými horskými kultúrami žijúcimi v týchto odľahlých oblastiach a získať poznatky o postavení hôr v ich živote, tradíciách a mytológii. Sledujte expedičný web na www.skicordillera.expedition.sk a spolu s nami prežite dobrodružnú cestu za posvätnými horami Bolívie.

Plánované výstupy :

Sajama (6532m) - najvyššia hora Bolívie a posvätná hora národa Aymara umiestnená v rovnomernom národnom parku na hraniciach Bolívie a Chile.

Parinacota (6323m) - prvozjazd strmou západnou stenou posvätného vulkánu v národnom parku Sajama, ktorého dvojičku Pomerape (6232m) sme ako prví zlyžovali južnou stenou počas výpravy v roku 2004.

Acotango (6052m) - historický prvozjazd zriedka lezeného vulkánu v blízkosti hranice Chile a Bolívie.

Cordillera Apalobamba - Počas expedície vystúpime v závislosti od snehových podmienok a stavu ľadovca na niekoľko vrcholov tohto izolovaného pohoria, ktoré následne ako prví v histórii zlyžujeme. Toto pohorie je vzdialené a bez akejkoľvek civilizácie a málo prebádané, preto bude táto časť expedície tým najnáročnejším no zároveň aj najvzrušujúcejším, čo na nás čaká.

Predbežne plánujeme zlyžovať najvyšší vrch pohoria - Chaupi Orco (6044m) a vrcholy Annaena (5853m) a Callijon (5827m), ako aj iné vrcholy. Konkrétny plán vznikne až počas samotného traverzu východnými svahmi pohoria v závislosti od snehových podmienok.

Hlavným bodom plánu je samozrejme predovšetkým šťastný návrat všetkých členov výpravy domov.


Team SKI CORDILLERA 2006
Sacred Mountains of Bolivia
10. 5. 2006
Štítky Expedice

Zpět na přehled

Nahoru