Horolezectví

Festival Hory a mesto uvedie tie najlepšie filmy z Vancouverského festivalu

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO je prepojený s o dva roky starším festivalom podobného zamerania, Vancouverským medzinárodným festivalom horských filmov. Vďaka Alanovi Formánkovi, ktorý vedie oba festivaly na dvoch kontinentoch, môže slovenské publikum vidieť v premiére filmy, ktoré patrili k tomu najlepšiemu, čo Vancouver v aktuálnom roku priniesol. Tentokrát to bude okrem iných aj snímka ocenená Grand Prix – poľský celovečerný dokument Jurek, pôsobivý portrét jedného z najväčších horolezcov histórie Jerzyho Kukuczku, ktorý zahynul v Himalájach. Šestnásty ročník festivalu sa uskutoční od 11. do 15. marca 2015 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.
4. 3. 2015

"18. ročník VIMFF (Vancouver International Mountain Film Festival) bol bezpochyby najúspešnejší v histórii, čo sa týka bohatosti programu, počtu filmov, hostí a diváckej účasti. Súčasťou programu bolo 22 osobitných sekcií v 4 sálach, 28 medzinárodných hostí a 68 filmov zo 14 krajín sveta. Na festivale sa zúčastnilo asi 9500 divákov. Veľká časť z týchto filmov bude premietnutá aj na festivale Hory a mesto v Bratislave,“ zhodnotil tohtoročný kanadský festival Alan Formánek. VIMFF sa konal od 13. do 21. februára 2015.

Festival Hory a mesto 2015 premietne vyše 40 filmov, dve tretiny z nich budú práve z Vancouverského festivalu a ostatné pochádzajú od českých alebo slovenských tvorcov.  Filmy, ktoré v Kanade zaujali tak verejnosť, ako aj porotu, figurujú vo všetkých programových sekciách: Voda, Skala, Zem, Vzduch, Sneh a Bicykle.  Čo sa týka žánru, tém, druhov športov a destinácií – sú veľmi rozmanité, to, čo ich spája, je túžba po dobrodružstve a prekonávaní vonkajších i vnútorných hraníc v extrémnych podmienkach.

Grand Prix získal vo Vancouveri film JUREK, portrét jedného z najvýznamnejších horolezcov v histórii Jerzyho Kukuczku. Poľský horolezec  bol  druhým človekom na svete, ktorý vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek. Zahynul v roku 1989 v Himalájach pri výstupe na Lhotse v Nepále. V sedemdesiattri minútovom dokumente je veľa dobových záberov, spomienok, výpovedí  jeho generačných súputníkov, ako aj súčasných lezcov, ktorí majú Kukuczku v nesmiernej úcte. „Dejiny himalájskeho horolezectva pamätajú časy, kedy idealizmus víťazil  nad slávou. Tento film sa zameriava na vizionára, ktorý túto vzrušujúcu éru poľského ťažkého lezenia doviedol do osudového záveru,“ napísala k svojmu rozhodnutiu porota tohtoročného VIMFF. Poľský režisér Pawel Wysoczanski si bol vo Vancouveri prevziať cenu osobne a prisľúbil účasť aj v Bratislave.

Americký film režiséra Jima Aikmana METANOIA získal vo Vancouveri Cenu poroty. Snímka je o živote legendárneho lezca Jeffa Lowea. Priekopník horolezectva, ktorý sa celý život venoval alpinizmu, športovému aj ľadovému lezeniu, má na svojom konte niekoľko prvovýstupov. Okrem iného má za sebou aj veľmi náročný legendárny prvovýstup na Eiger severnou stenou. Z vrcholu, ktorý dosiahol už bez samoistiaceho lana, ho musela odviezť záchranná helikoptéra. Po dvadsiatich rokoch sa pod vrcholom našiel jeho ruksak, ktorý tam vtedy musel nechať. Aj takéto silné momenty zachytáva film, ktorý je poctou tejto veľkej osobnosti. Jeff Lowe sa tento rok osobne zúčastnil na VIMFFe a pred desiatimi rokmi bol aj hosťom festivalu Hory a mesto v Bratislave.

Filmová prehliadka festivalu vo Vancouveri má sekciu s názvom Horská kultúra. V nej porotu najviac zaujala snímka TASHI & THE MONK (Tashi a mních), ktorá spracovala skutočný príbeh bývalého budhistického mnícha, ktorý bol žiakom Dalajlámu a pred ôsmimi rokmi zanechal život duchovného učiteľa v USA, aby v indických Himalájach založil sirotinec pre opustené a nechcené deti. Diváka očarí najmä jeho jedinečný prístup k deťom, schopnosť viesť ich a porozumieť im. Tashi je meno dievčatka, ktoré sa nevie zaradiť do kolektívu a je ťažko zvládnuteľné. Film, ktorý zachytáva práve jej prerod a premenu, je plný čistej lásky a súcitu. Na festivale Hory a mesto sa film bude premietať v sekcii Zem.
Víťazom v sekcii Dobrodužný film sa stal v Kanade americký film SUFFERFEST 2 – alpské lezenie v púšti. Obľúbená lezecká dvojica - Cedar Wright a Alex Honnold v ňom pokračujú vo svojej „oslave utrpenia“, tento raz sa vybrali na americký juhozápad, kde sa pokúsili liezť na púštne veže. Cesta ich zaskočila svojou náročnosťou a ťažkými podmienkami. Napriek tomu je vo filme humor a ľahkosť, s akou sa postavili prekážkam a nástrahám. Alex Honnold bol hosťom na bratislavskom festivale v roku 2013, Cedar Wright film režíroval. Na festivale Hory a mesto sa bude premietať v sekcii Skala.

Zdroj: http://www.horyamesto.sk

4. 3. 2015
Štítky Horolezectví

Zpět na přehled

Nahoru