Horolezectví

Hodnocení a galerie z letošního Skialpfestu

V dňoch 17. – 19. marca sa Žiarska dolina v Západných Tatrách premenila na centrum skialpinistického diania. Uskutočnil sa tu tretí ročník podujatia Skialpfest.
23. 3. 2006

Takmer 100 pretekárov a približne 120 rekreačných skialpinistov zažilo nezabudnuteľný víkend. V rámci podujatia prebehlo tretie kolo TOUR SPORT CUP – Slovenského pohára v skialpinizme. Na pretekárov čakala náročná no krásna a dobre pripravená trať. V kategórii A bol pretek zložený z dvoch etáp. Pretekári absolvovali počas oboch dní náročné výškové prevýšenie a technické pasáže, pri ktorých sa používali stúpacie železá a cepíny a pri ktorých sa zlaňovalo. Pre rekreačných skialpinistov boli pripravené odborné prednášky o lavínovej problematike, ktorú odprednášal Ing. Milan Lizuch – zástupca náčelníka strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Teoretické poznatky si mohli overiť priamo v teréne počas túr pod dohľadom horských vodcov z Národnej asociácie horských vodcov Slovenska.

Večerný program spestrili diashow a filmové prezentácie zaujímavých hostí, medzi ktorými bo hviezdou známy slovenský himalájista Zolo Demján, ktorý prezentoval svoj film z expedície na osemtisícový vchol Dhaulagírí. Expedícia bola roku 1988 medzinárodnou horolezeckou asociáciou ocenená ako horolezecký výkon roka. Úspešný priebeh podujatia zavŕšilo slávnostné vyhlásenie výsledkov.

23. 3. 2006
Štítky Skialpinismus

Zpět na přehled

Nahoru