Freediving

Peter Kubička a jeho pozvánka na Techmeeting 2015

Při přípravě článku o návštěvě světového freedivera Herberta Nitsche na sedmnáctém ročníku potápěčské konference Techmeeting 2015, jsem požádal o odpověď na pár otázek hlavního organizátora akce Petera Kubičku. Peter je člověk velmi vytížený a tak odpovědi dorazily teprve včera. O to víc jsou ale nabité informacemi, které jsou zajímavé jak pro freedivery, tak i pro přístrojové potápěče. Odpovědi jsem ponechal ve slovenštině, které snad všichni stále rozumíte :-)
7. 12. 2014

Peter Kubička - foto archiv Petera Kubičky

Bylo těžké dostat Herberta Nitsche k vám do Bratislavy?

Najťažšie na Herbertovi bolo moje rozhodnutie či do toho ísť. Predsa len je to konferencia technických potápačov a nevedel som ako to ľudia prijmú, nakoľko sa jedná o freedivera. Pre mňa je zrejmé, že toto nie je klasický freediver, ale extrémny deepfreediver a mimoriadna osobnosť "od vody". A taktiež dosiahnuté hĺbky Herbertom sú aj pre scuba potápačov absolútny vrchol a prakticky naprostá väčšina z nich sa tam nikdy nepozrie. Preto otázka ktorú som si kládol bola, či to budú ľudia rovnako vnímať. Rozprával som sa s viacerými kamarátmi, ktorí nie sú freediveri, ale venujú sa tiež technickému potápaniu. Prakticky všetci sa vyjadrili, že aj keď ich konkrétne freediving nezaujíma, toto je taká exkluzívna a zaujímavá vec, že si tú prednášku veľmi radi pozrú, už len z čiste záujmu o extrémne výkony vo vode. Potom keď som mal túto fázu za sebou, prišla pomerne dlhá fáza, kde sme preberali s jeho manažmentom všetky okolnosti jeho účasti. Mám 6 stranovú zmluvu, kde sú do detailov riešené technické veci, ako napríklad prezentačná technika, použitie fotografií a videí a pod. Ale ja mám rád profesionálov a prácu s nimi. Tak to bolo aj s Billom Stoneom na TM2012, kde som žasol z jeho efektivity komunikácie a schopnosťou veci posúvať vpred.

Herbertovi fanoušky bude určitě zajímat, zda bude možnost autogramiády nebo se s Herbertem nechat vyfotit

Herbert je veľmi príjemný človek a pokiaľ by sa chcel s ním niekto odfotiť, určite to nebude problém. Autogramiádu s Herbertom plánujem, bolo by to oveľa pohodlnejšie pre všetkých.

Na jaké další přednášky by jsi chtěl návštěvníky Techmeetingu pozvat především? 

Je toho viac a môžem zatiaľ hovoriť len o doteraz potvrdených prednášajúcich. Samozrejme sa veľmi teším na Herberta a jeho extrémny ponor. Z komunikácie s ním vidím, že je to 100%-tný profík a tak aj jeho prednáška bude určite skvelá. Osobne ma veľmi potešilo, že prijal pozvanie Michael Waldbrenner. Pre tých čo sa zaujímajú o jaskynné potápanie vedia, aký významný projekt bola skupina EKPP a Michael bol jej kľúčový potápač a líder. Nezabudnuteľný ponor v Doux De Coly a popis logistických a potápačských výziev priamo od účastníka je to najlepšie čo si môže jaskynný potápač želať. Samozrejme nemôžem vynechať Krzysztofa Starnawskeho a jeho skupinu, kde v rámci projektu na Hranickej propasti s podporou National Geographic, atakovali 400 metrovú hĺbku. Zo zákulisných informácií viem, aké neskutočné výzvy boli v rámci týchto ponorov. No a taktiež musím spomenúť Bretta Hemphilla a jeho úspechy v roku 2014 vo Weeki Wachee, za ktoré získal ocenenie najlepší explorer 2014 v USA. Ďalej som oslovil Steva Lichtaga, nakoľko robí skvelé UW filmy a keďže viem, že dokončuje unikátny 3D UW film, tak som ho požiadal, aby nám porozprával o tom, ako takéto niečo vzniká. Steve je famózny prednášateľ a jeho vystúpenia sú nabité vtipom a zábavou. Preto okrem toho, že sa poslucháč dozvie úžasné informácie, doslova si tú prednášku užije. Z domácich prednášateľov spomeniem Aleša Prochásku, ktorého som poprosil, aby spravil nadčasové zhrnutie jeho konštruktérskeho snaženia. Viem, že to bude niečo neobvyklé a veľmi sa na to teším. A takto by sa dalo pokračovať ďalej, nakoľko napríklad z technologického hľadiska bude určite zaujímavá prednáška Arneho Siebera na tému senzorov pre rebreatheri na báze optického snímania. Určite skvelá bude opäť prednáška od prof. Ferka Novomeského, s ktorým som sa dohodol na niečom neobvyklom. Veľmi som zvedavý na Vica Verlindena, ktorý je profesionálny fotograf a špecializuje sa na fotenie hlbokých vrakov. V portfóliu má napríklad vraky: HMS Victoria (hĺbka: 140m), French submarine Protée (Q.155) (127m), Natal (120m), German submarine U-455 (120m), German submarine U-2511 (70 m). Keďže mám avizovaný záujem aj zo strany freediverov, práve kvôli Herbertovi, preto pracujem na zostavení freedivingového panelu prednášok, kde určite zaujme Gabka Grézlová, ktorá je držiteľkou svetového rekordu CMAS v statickej apnei  s časom 7:45 min. Taktiež v rámci freedivingového panelu bude prednášať Michal Rišian, ktorý je vicemajster sveta v jednej z disciplín freedivingu. Mohol by som takto pokračovať ďalej, nakoľko je ešte veľa vecí, ktoré by sa dali vypichnúť a spomenúť.

A na kterou z nich se ty osobně těšíš nejvíce? 

Tak toto je veľmi ťažká otázka. Nakoľko si prednášateľov vyberám a toho koho som pozval, bolo vždy na základe veľkého záujmu o danú problematiku. Takže je tam veľa prednášok na ktoré sa mimoriadne teším. 

Bude kapacita sálu pro 350 diváků dostačující? A co to bude znamenat pro příští ročník? 

Toho sa obávam. Asi to stačiť nebude a bude vypredané. Vychádzam z obrovského záujmu, ktorý tento ročník sprevádza už niekoľko dní. Prakticky neustále dostávam dotazy kedy sa spustí rezervácia vstupeniek. Na TM2012 bolo 320 ľudí a to bol pokusný ročník, kedy ľudia nevedeli do čoho idú. Mám v zálohe aj plán B, ale o tom ešte nie som presvedčený, či by som ho chcel realizovať. Uvidíme, snáď sa nejako pomestíme a dostane sa na všetkých čo budú mať záujem. A tí, na ktorých sa nedostane, si počkajú na ďalší Techmeeting. Tie tri roky od International Techmeeting 2012 ubehli ako voda. 

Petře, děkuji za tvé obsáhlé odpovědi a určitě to nebyl náš poslední rozhovor. Přeji hodně úspěchů a ať se Techmeeting 2015 vydaří.

Zdroj: http://www.techmeeting.eu

7. 12. 2014
Štítky Potápění

Zpět na přehled

Nahoru